28. květen – Světový den her

Oslavte Den her – 28. květen nějakou pěknou hrou i se svými dětmi, například Piškvorkami. Hrají ji pouze dva hráči, ale ostatní mohou průběh hry napjatě sledovat a fandit. Hra Piškvorky prověří a procvičí vaši pozornost, bystrost a soustředění. Hrají ji rádi dospělí i menší děti, které už umí počítat alespoň do pěti. Piškvorky se dají také koupit jako desková hra v obchodech nebo na internetu. Pokud ji ale nemáte, nevadí, úplně vám postačí obyčejný čtverečkovaný papír nebo si na bílý papír čtvercové pole nakreslíte. Ještě něco na psaní – tužka, pero, pastelka – a můžete začít hrát.

hraní Piškvorek

Nejdříve si hráči vyberou, kdo bude mít kolečka a kdo křížky. První hráč zakreslí v prvním tahu do libovolného čtverečku čtverečkovaného papíru jedno kolečko. Pokračuje druhý hráč, který také zakreslí libovolně do nějakého čtverečku zase křížek. Takto se hráči v zakreslování svých symbolů střídají a snaží se dříve než spoluhráč vytvořit souvislou řadu pěti svých symbolů za sebou – lze je řadit vodorovně nebo šikmo. Komu se podaří zakreslit pět symbolů za sebou, ten vyhrává.

 

Aby to nebylo tak jednoduché, tvoří hráči pro soupeřovy potenciální vítězné řady zátarasy svým symbolem. Tedy pokud vidí první hráč na nějakém místě hracího čtverečkovaného pole spoluhráčovu začínající řadu – například už 2 křížky, tak ji hned musí zablokovat kolečkem, aby druhý hráč nemohl dokreslit další křížek pro plánovanou souvislou řadu pěti křížků. Stejně tak se snaží dělat zátarasy křížkem druhý hráč prvnímu v jeho řadách s kolečky.

děti hrají Piškvorky

Na hrací ploše takto vznikají nedokončené řady koleček a křížků, a tím se může stát, že se některá nedokončená řada lehce přehlédne a spoluhráč ji najednou nečekaně, bez našeho zablokování doplní do vítězné řady s pěti symboly. A pak vyhrává. Je tedy třeba být po celou dobu hry ve střehu a na pozoru, aby nás soupeř nepřekvapil a nepředběhl. Hra napínavá od začátku do konce. V hraní piškvorek se pořádají také mezinárodní soutěže, kdy místo koleček a křížků používají hráči bílé a černé kameny na japonské desce Goban.