Když se řekne sůl, každému se vybaví ta kuchyňská. Dnes už ale známe širší spektrum než kamennou a mořskou. A mnohdy už jejich využití nekončí v potravinářství, protože svým složením se lépe hodí jinam. Typickým příkladem mohou být soli do koupele.

V kuchyni se rozhodně vyplatí s ní šetřit. Nejenže se přesolený pokrm nedá jíst, zároveň nám může uškodit. Přemíra sodíku, kterou způsobuje otoky a zátěž pro ledviny a srdce. Naopak jeho nedostatek způsobuje slabost či deprese, nízký krevní tlak a dehydrataci. Jaké známe druhy?

salt-602215_1280

Začít nemůžeme samozřejmě s ničím jiným, než naší oblíbenou a vůbec nejběžnější kamennou solí. V našich domácnostech je oblíbená natolik, že získala přídomek kuchyňská. Bývá chemicky čištěná, což ale způsobuje odstranění také minerálních látek. Naopak se přidává jód a fluor.

Druhou nejrozšířenější je mořská sůl, která je sice o něco dražší, ale cestou k vám neztrácí minerální látky. Získává se totiž odpařováním mořské vody, čímž se prospěšné látky uchovají. Nalezneme ji hrubozrnnou i jemně namletou, samotnou nebo s příměsí bylin.

Narůžovělá barva je typická pro himálajskou sůl, která se těží (kde jinde než) v Himalájích. Je bohatá na minerály, zejména železo, které jí zbarvuje. Svým složením se řadí mezi nejprospěšnější: zlepšuje vstřebávání živin, detoxikuje, podporuje funkci nervové soustavy a snižuje hladinu cukru v krvi.

salt-1778597_1280

Vakuovaná sůl ze získává ze solného roztoku solanku, přičemž je očištěna od nežádoucích usazenin a příměsí. Na rozdíl od kamenné nevlhne, ale na druhou stranu se pomaleji rozpouští.

Černá sůl získala své zbarvení díky aktivnímu uhlí, které obsahuje a díky němuž podporuje trávení a detoxikuje.

Uzená sůl se vyrábí z mořské, která se udí na dubovém, bukovém či jabloňovém dřevě. Skvěle se pak hodí k masu, zelenině či rybám.

Soli se ale nemusí výhradně používat jenom v kuchyni. Epsomská sůl neboli síran hořečnatý se zde například používá pouze jako projímavý prostředek, častěji se s ním setkáme v koupeli. Stejně tak například bambusová korejská sůl, která se peče přímo v dutině bambusu. Pak se používá k léčení.